Sunday, March 3, 2013

Cum slabim corect? Prin nutritie corecta, miscare si detoxifiere

Ne bucuram ca a venit primavara si a trecut frigul de afara, dar asta inseamna ca pentru multi dintre noi kilogramele adunate in ultimele luni trebuie sa dispara rapid ca acum vine vara si se trece la rochite si pantaloni scurti. Si daca multa lume se apuca rapid de slabit pentru vacantele pe litoral, din ce in ce mai multe persoane isi doresc sa slabeasca pentru a se bucura de un corp mai usor si mai capabil. 

 
In ultima vreme, multi dintre cei ce aratau interes pentru tratamentele agresive de slabit, cu pastile sau chiar operatii, au inceput sa se orienteze catre modalitati mai sanatoase pentru a scapa de kilograme. Exercitiul si nutritia sanatoasa au inceput sa isi faca usor usor loc in mentalitatea romanilor pe care incepi sa ii vezi mai des cu plasa de salata si ceapa verde in loc de ceafa de porc, slaninuta si micii.
Cum slabim corect? Pentru multa lume raspunsul variaza de la a urma cu atentie instructiunile de folosire ale tratamentului de slabit cu pastile sau ale uneia dintre nenumaratele diete la a nu manca dulciuri si prajeli pentru cateva saptamani. Pana la urma, majoritatea celor ce apeleaza la metode temporare de slabit si nu fac shimbari serioase in alimentatie si stil de viata, se confrunta cu fenomenul yo-yo. Adica ce dai jos pui pe tine imediat cum "termini" dieta. Si pentru ca te fortezi sa slabesti rapid fara sa ai in vedere si cauzele, toata frustrarea si toate sacrificiile par a fi facute de pomana. Intr-un final multi renunta la a mai incerca si astfel devin vulnerabili la obezitate si boli cardiovasculare, diabet, cancer si depresie.
As zice ca totul incepe cu nutritia. Daca dieta ta zilnica abunda in grasimi si partea preferata a zilei este shaorma in fata televizorului, atunci degeaba tii regim si mergi o luna la sala. Iti supui si mintea si corpul la un efort considerabil cu rezultat temporar. Nu mai bine inveti cum sa mananci sanatos? 

Internetul si librariile sunt pline de carti, retete si videoclipuri care te invata sa gatesti si sanatos si gustos. Si daca nu crezi ca mancarea sanatoasa, fara grasimi "rele", aditivi sau servita la ore neinspirate, nu poate fi si gustoasa, incepe prin a degusta felurile apetisante servite de nenumarate restaurante de la noi. Fii creativ cu pranzul de luni si incearca un meniu raw, miercuri experimenteaza cu o mancare chinezeasca si orez cu sofran. Inlocuieste macar din cand in cand micii, cartofii prajiti,  sarmalele si porcul cu peste, legume si orez.
Acum vreo cativa ani salile de fitness de pe la noi erau cam goale si rare. Astazi sunt peste tot si intotdeauna pline. Miscarea nu doar te ajuta sa slabesti dar face bine la moral. Stiu programul e incarcat, dar un stretching de dimineata si seara o sa reduca durerile de spate si umeri, si la fel si durerea de cap. Nu trebuie sa te chinui insistent, sa alergi 10 ture de parc in fiecare seara sau sa stai la spinning cate o ora in fiecare zi. Incepe usor, atat cat poti si fa-o pentru relaxare nu pentru a slabi. Da-te cu rolele, mergi la inot, du-te la aerodance, fa pilates acasa, yoga in parc (sau in pat). Daca vrei sa slabesti sanatos trebuie sa iti faci timp pentru miscare.

Detoxifierea corpului este un concept usor nou la romani, desi se practica cura de mahmureala si ghiftuiala. Tratatementele naturale pentru curatarea organismului de toxine si terapiile de slabit au crescut in ochii romanilor, care par sa aiba o preferinta pentru tratamentele cu ceai verde, atat de intens promovate pe bloguri, prin reviste si pe la televizor. Apoi mai e si cura de detox cu apa (terapie chinezeasca), posturile de miercuri si vineri si cura de rosii cu branza de la inceputul verii.

No comments:

Post a Comment